Τύποι σκουληκιών στον άνθρωπο: συμπτώματα και διάγνωση

Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη σύνδεση πολλών ανθρώπινων παθολογικών καταστάσεων με παρασιτικές ασθένειες. Τα σκουλήκια στον άνθρωπο συχνά δεν παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου, επομένως μπορούν να υπάρχουν στο σώμα για πολλά χρόνια, προκαλώντας επικίνδυνες επιπλοκές και παθολογίες. Μερικές φορές μαύρες κουκκίδες στα κόπρανα ή ανοιχτόχρωμα αυγά σκουληκιών και σκουλήκια στα κόπρανα μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα μιας προσβολής. Για να μάθετε αν υπάρχουν σκουλήκια στο ανθρώπινο σώμα, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια διάγνωση. Πρώτα απ 'όλα, διεξάγουν μια εξέταση των κοπράνων, επομένως είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μοιάζουν τα σκουλήκια στα ανθρώπινα κόπρανα, καθώς και να κατανοήσουμε τους τύπους παρασίτων στους ανθρώπους. Εκτός από τους τύπους παρασίτων, το άρθρο μας περιγράφει τα συμπτώματα των σκουληκιών στον άνθρωπο και μεθόδους για τη διάγνωση μιας παρασιτικής νόσου.

Συμπτώματα των σκουληκιών στον άνθρωπο

Τα σκουλήκια στο σώμα προκαλούν γενική αδυναμία και κόπωση

Από τη φωτογραφία είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς μοιάζουν τα αυγά των σκουληκιών στα κόπρανα και τα ίδια τα σκουλήκια. Τα διαφορετικά σκουλήκια σε ένα άτομο στη φωτογραφία μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Το μέγεθος ορισμένων αυγοφόρων ή ενηλίκων είναι πολύ μικρό, άλλα παράσιτα στα κόπρανα και τα αυγά τους μπορούν να φανούν χωρίς μικροσκόπιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν απαντάτε στο ερώτημα εάν τα αυγά φαίνονται με γυμνό μάτι, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη ποια σκουλήκια ζουν σε ένα άτομο.

Τα αυγά στα κόπρανα δεν εμφανίζονται πάντα, μερικές φορές τα μόνα συμπτώματα της ελμινθίασης μπορεί να είναι οι ακόλουθες καταστάσεις:

 • απώλεια βάρους;
 • γενική αδυναμία?
 • συχνά υπάρχει ταχεία κόπωση.
 • το δέρμα γίνεται χλωμό.
 • φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού.

Ωστόσο, ο ασθενής δεν συνδέει καν κάποια από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία προκαλούνται από προνύμφες σκουληκιών ή ενήλικες, με σκουλήκια. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
 • ναυτία και έμετος;
 • Πόνος στον ομφαλό και στο δεξιό υποχόνδριο.

Όταν εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα, είναι πρώτα απαραίτητο να διεξαχθεί μια εξέταση των μαζών των κοπράνων. Σε αυτή την περίπτωση, τα μικρότερα αυγά σκουληκιών μπορούν να ανιχνευθούν στα κόπρανα. Δεδομένου ότι ο αυτοπροσδιορισμός των αυγών των σκουληκιών είναι δύσκολος, είναι καλύτερο να στείλετε τα κόπρανα στο εργαστήριο για ανάλυση. Μόνο ένας ειδικός ξέρει πώς μοιάζουν τα αυγά των σκουληκιών.

Μερικές φορές δεν υπάρχουν παράσιτα στα κόπρανα, αλλά ο ασθενής έχει σημάδια γενικής μέθης. Όταν οι τοξίνες των παρασίτων επηρεάζουν το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα της νόσου:

 • Ζάλη;
 • Κούραση;
 • Πονοκέφαλο;
 • αυξημένη ευερεθιστότητα?
 • Υπνηλία;
 • Κατάθλιψη;
 • Κράμπες?
 • άνοδος θερμοκρασίας.
Ένα σημάδι των σκουληκιών σε ένα παιδί είναι η αλλεργική κνίδωση

Όταν τα σκουλήκια και τα αυγά τους βρίσκονται στα κόπρανα ενός παιδιού, τα συμπτώματα της νόσου συχνά συμπληρώνονται από διάφορες αλλεργικές εκδηλώσεις:

 • κνίδωση, δερματίτιδα;
 • δερματική ενόχληση;
 • κνησμός του δέρματος, ερυθρότητα.

Τα σκουλήκια στα κόπρανα ενός ενήλικα ή ενός παιδιού μπορούν να ανιχνευθούν μόνο σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της νόσου, και ακόμη και τότε όχι πάντα. Για το λόγο αυτό, το να γνωρίζουμε πώς μοιάζουν οι προνύμφες των παρασίτων δεν είναι τόσο σημαντικό, καθώς είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τα συμπτώματα μιας συγκεκριμένης παρασιτικής νόσου:

 1. Τα σκουλήκια που προκαλούν εντεροβίαση συνήθως προκαλούν σοβαρή φαγούρα στον πρωκτό που επιδεινώνεται τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα νηματώδη (στρογγυλά σκουλήκια) γεννούν τα αυγά τους στις περιπρωκτικές πτυχές και σέρνονται έξω από τον πρωκτό.
 2. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αγκυλοστομίασης, της διφυλλοβοθρίασης και της τριχουρίασης είναι η αναιμία και το beriberi.
 3. Η συμπτωματολογία της ασκαρίασης εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης του σκουληκιού. Στο μεταναστευτικό στάδιο η κλινική εικόνα εκδηλώνεται με ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα (δύσπνοια, βήχας, βρογχίτιδα, πνευμονία). Στο εντερικό στάδιο εμφανίζονται συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά γαστρεντερικών παθήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν μαύρα στίγματα στα κόπρανα.
 4. Πυρετός, πρήξιμο του προσώπου και μυϊκός πόνος εμφανίζονται με την τριχίνωση.
 5. Όταν τα τρεματώδη έχουν εγκατασταθεί στο ήπαρ, αναπτύσσεται παγκρεατίτιδα, κιτρίνισμα του σκληρού χιτώνα και του δέρματος και η σπλήνα μεγεθύνεται. Με αυτή τη μορφή της νόσου, μαύρες κλωστές και κουκκίδες μπορεί να απουσιάζουν στις μάζες των κοπράνων.
 6. Η σχιστοσωμίαση προκαλεί αιμορραγία στο ουρογεννητικό σύστημα, επομένως τα ούρα μπορούν να αναμειχθούν με το αίμα. Συχνά το παράσιτο προκαλεί δυσπεψία.

είδη σκουληκιών

Τύποι σκουληκιών στο ανθρώπινο σώμα

Στη φωτογραφία, τα σκουλήκια σε ένα άτομο μπορεί να διαφέρουν δραματικά ανάλογα με το αν ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο είδος. Έτσι παρασιτούν οι ταινίες και οι στρογγυλοί σκώληκες στο ανθρώπινο σώμα. Τα ελμινθικά της ίδιας ποικιλίας μπορεί επίσης να διαφέρουν στη φωτογραφία. Έτσι, οι σκώληκες, οι νηματώδεις, οι τριχινέλλες, οι στρογγυλοί σκώληκες, οι αγκυλόστομα ανήκουν στην τάξη των ασκαρίδων. Υπάρχουν δύο κατηγορίες επίπεδων σκουληκιών:

 • κεστόδες (πρόκειται για ταινία χοιρινού και βοείου κρέατος, εχινόκοκκος, ευρεία ταινία, κυψελοειδής).
 • Τρηματώδη (αυτά περιλαμβάνουν σχιστοσώματα, οπίσθορχη, παραγονίμ).

Πώς φαίνεται αυτό ή εκείνο το κράνος, μπορείτε να δείτε από τη φωτογραφία. Θα περιγράψουμε τα χαρακτηριστικά της ύπαρξης των κύριων παρασίτων του ανθρώπινου σώματος:

 1. Οι σκώληκες προκαλούν εντεροβίαση, τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζονται την τρίτη ημέρα μετά τη μόλυνση. Τα αυγά εισέρχονται στο σώμα με άπλυτα χέρια, φρούτα και βότανα.
 2. Το Vlasoglav προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται τριχουρίαση. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 21-35 ημέρες μετά την εισβολή. Η μόλυνση εμφανίζεται κατά το μαγείρεμα σε ανθυγιεινές συνθήκες. Συνήθως ο ασθενής βασανίζεται από διάρροια, απώλεια όρεξης και πόνους στην κοιλιά. Μπορεί να είναι σκωληκοειδίτιδα.
 3. Ο ένοχος της διφυλλοβοθρίασης είναι μια πλατιά ταινία. Η ασθένεια εκδηλώνεται σε 2-5 εβδομάδες από τη στιγμή της μόλυνσης. Το παράσιτο εισέρχεται στο σώμα με μολυσμένα κακώς τηγανισμένα ψάρια. Αυτό το σκουλήκι μπορεί να ζήσει στο ανθρώπινο σώμα για δεκαετίες, προκαλώντας αναιμία, μπέρι-μπέρι, εντερική απόφραξη, αλλεργίες και δηλητηρίαση.
 4. Οι στρογγυλοί σκώληκες είναι οι ένοχοι της ασκαρίασης. Όταν μολυνθούν με αυτά τα σκουλήκια, μαύρες κουκίδες μπορεί να εμφανιστούν στα κόπρανα ενός ενήλικα και ενός παιδιού. Από τη στιγμή της εισβολής και την εμφάνιση της κλινικής εικόνας περνούν έως και τρεις μήνες. Το παράσιτο εισέρχεται στα έντερα με φυτικές τροφές.
 5. Στρογγυλό σκουλήκι - ο αγκυλόστομος προκαλεί αγκυλόστομα. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί εάν εργάζεστε στο έδαφος και περπατάτε ξυπόλητοι στο πάτωμα. Η ασθένεια εκδηλώνεται 5-8 ημέρες μετά τη μόλυνση. Πρώτα εμφανίζεται κνησμός και πρήξιμο στο σημείο διείσδυσης του παρασίτου, μετά βήχας με άφθονα πτύελα, ζάλη, αδυναμία.
 6. Το γιγάντιο συκώτι προκαλεί απονευρώσεις. Το παράσιτο εισέρχεται στο σώμα με μολυσμένο νερό και φυτικές τροφές. Τα πρώτα σημάδια της νόσου φαίνονται 0, 5-1 μήνα μετά την έναρξη της εισβολής. Η νόσος εκδηλώνεται με ξηρό βήχα, πυρετό, πόνο στην κοιλιά και απώλεια όρεξης.
 7. Ένα σκουλήκι που ονομάζεται Trichinella είναι ο ένοχος της τριχίνωσης στους ανθρώπους. Ο ελμινθός μπορεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα με κακώς επεξεργασμένο κρέας και λίπος. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται δύο ημέρες μετά τη μόλυνση. Συνήθως ο ασθενής βασανίζεται από διάρροιες, καούρες και ναυτία.

Διάγνωση ασθενειών σκουληκιών

Εξέταση αίματος για τη διάγνωση ασθενειών σκουληκιών

Κατά τη διάγνωση πολλών ελμινθιών, πραγματοποιείται πρώτα εξέταση κοπράνων. Εάν βρείτε μαύρες κουκκίδες στα κόπρανα ή λευκά σκουλήκια στα κόπρανα, αυτή η ανάλυση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Αλλά όχι μόνο περιττώματα με μαύρες κουκκίδες είναι ένδειξη συν-προγράμματος. Τα αυγά που είναι αόρατα στο μάτι μπορούν συχνά να αναγνωριστούν εύκολα στο μικροσκόπιο. Μια πιο ακριβής διάγνωση μαζών κοπράνων για την ανίχνευση σωματιδίων DNA ελμινθών πραγματοποιείται με την τεχνική PCR.

Εάν ένα άτομο έχει πολλές μαύρες κουκίδες στα κόπρανα, τότε, μεταξύ άλλων διαγνωστικών μεθόδων, αξίζει να σημειωθεί:

 1. ξύσιμο από την περιοχή κοντά στον πρωκτό.
 2. εξέταση αίματος με ELISA, PCR, RNGA και άλλες μεθόδους.
 3. Φροντίστε να κάνετε βιοχημεία αίματος και KLA?
 4. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διενεργούνται υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία για τον εντοπισμό των σημείων εντοπισμού των παρασίτων.
 5. Για τη διάγνωση του μεταναστευτικού σταδίου των ελμινθών, ενδείκνυται η ακτινογραφία.

Σε ορισμένες μορφές λοιμώξεων από σκουλήκια, μπορεί να εξεταστούν τα πτύελα, η βλέννα του ορθού, τα ούρα και το περιεχόμενο της χοληδόχου κύστης. Η ενδοσκοπική εξέταση χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές στη διάγνωση.