Πώς μοιάζουν τα σκουλήκια στους ανθρώπους: φωτογραφίες, ποια είναι τα παράσιτα;

Περίπου το 80% των κατοίκων του πλανήτη μολύνονται με διάφορα ελμίνθια. Συχνά, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και χωρίς επιτυχία μια ασθένεια, η πραγματική αιτία της οποίας είναι τα παράσιτα. Τα σκουλήκια που μπορούν να ζήσουν σε ένα άτομο παραβιάζουν την ακεραιότητα των τοιχωμάτων των αγγείων, εμποδίζουν τον αυλό του εντέρου και βλάπτουν τα εσωτερικά όργανα. Παράγουν τοξικές ουσίες που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Παράσιτα

Τι σκουλήκια έχουν οι άνθρωποι;

Τα ελμίνθια κατοικούν στα έντερα ή παρασιτίζουν και κατοικούν σε κάθε άλλο όργανο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, οι πιο κοινές από τις οποίες είναι νηματώδεις. Το σώμα τους είναι επιμήκη σε διατομή - στρογγυλό, σε σχήμα, στενεμένο στα άκρα. Η πιο κοινή λοίμωξη είναι:

 • σκουλήκια, τριχίνες που εγκαθίστανται στο λεπτό έντερο και σε άλλα όργανα.
 • σκουλήκια που ζουν στο παχύ έντερο και τρέφονται με αίμα και βλεννογόνους.
 • pinworms που συσσωρεύονται στο caecum και το παχύ έντερο.

Οι καρφίτσες είναι ιδιαίτερα συχνές στα παιδιά όταν τα κόπρανα εξετάζονται για εντεροβίαση.

Εκτός από αυτά που παρατίθενται, υπάρχουν περισσότερα από εκατό λιγότερο κοινά παράσιτα που ζουν σε διάφορα μέρη του εντέρου. Για παράδειγμα, σε ανθρώπους, όπως σκουλήκια όπως αγκυλόστομα και σκουλήκια βρίσκονται σε ένα λεπτό τμήμα, το παχύ τμήμα συχνά φράσσεται με σκουλήκια. Οι άνθρωποι γίνονται οικοδεσπότες για ενήλικες ταινιών με επίπεδο, μακρύ σώμα. Μεγάλες εντερικές και χοιρινές ταινίες, εστέρες και εχινόκοκκοι εγκαθίστανται στα έντερα.

Τα σκουλήκια Fluke έχουν βεντούζες στο σώμα τους που κυμαίνονται σε μήκος από αρκετά χιλιοστά (Siberian fluke) έως 7 cm (Fasciola). Τα παράσιτα μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης ωμού ψαριού με άψητο νερό. Μερικές φορές όταν κολυμπάτε σε λίμνες και ποτάμια (σχιστόσωμα) λοίμωξη με σκουλήκια εμφανίζεται μέσω του δέρματοςΜόλις εγκατασταθούν, μπορούν να είναι άνετα σε διάφορα ανθρώπινα όργανα για αρκετά χρόνια.

Μέθοδοι μόλυνσης

Ο τρόπος με τον οποίο μπαίνουν διαφορετικοί τύποι σκουληκιών είναι διαφορετικός. Η κύρια μέθοδος μόλυνσης με παράσιτα είναι από το στόμα κοπράνων. Συνδέεται με την είσοδο ελμινθών μαζί με τροφή και νερό. Οι άνθρωποι καταπίνουν απλώς αόρατους οργανισμούς όταν ξεχνούν να πλένουν τα χέρια τους πριν από το φαγητό. Τα σκουλήκια στα κόπρανα σπάνια φαίνονται με γυμνό μάτι. Αλλά οι μύγες που περιβάλλουν το περίβλημα φέρνουν πάντα τα αυγά τους. Εάν το έντομο κάθεται σε ένα κομμάτι τροφής, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται σημαντικά.

Τα σκουλήκια στον άνθρωπο εμφανίζονται μετά την εργασία με τη γη και την άμμο χωρίς γάντια. Στην τελευταία περίπτωση, τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από παράσιτα, για τα οποία το άμμο είναι ένα αγαπημένο μέρος για να παίξετε. Στην επιφάνεια του εδάφους, τα ελμίνθια πέφτουν μαζί με τα κόπρανα των ζώων - γάτες, σκύλους, ζώα αγροκτήματος - και μεταφέρονται από μύγες. Εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω άπλυτων χεριών, μικροτραυματισμών στο δέρμα και ακατέργαστων λαχανικών. Η εισπνοή σκόνης δρόμου κορεσμένη με πολύ σκληρές προνύμφες μπορεί επίσης να μολυνθεί.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση των σκουληκιών είναι η χρήση νερού κακής ποιότητας. Είναι πολύ ανεπιθύμητο να καταπιείτε το υγρό ενώ κολυμπάτε στον ωκεανό, το ποτάμι ή τη λίμνη. Περιέχει μεγάλο αριθμό παρασίτων από τα κόπρανα των ψαριών, των πτηνών και των κατοικίδιων ζώων. Η κατανάλωση ωμού ψαριού και κρέατος από τον άνθρωπο απειλεί τη μόλυνση και τα παράσιτα - βοοειδή, σκουλήκια χοιρινού κρέατος, φαρδιά ταινίες - καθίστανται στο σώμαΣτα βιβλία ιατρικής αναφοράς υπάρχουν φωτογραφίες σκουληκιών, το μήκος των οποίων φτάνει αρκετά μέτρα.

Συμπτώματα και σημάδια ελμινθικής εισβολής

Ως ξενιστές παρασίτων, οι άνθρωποι χάνουν βάρος γρήγορα, αισθάνονται εξαντλημένοι και φαίνονται χλωμοί. Αναφέρετε την παρουσία σκουληκιών:

 • πόνος στο σώμα;
 • επώδυνες αισθήσεις στις αρθρώσεις.
 • γενική αδυναμία;
 • απώλεια όρεξης
 • διάρροια ή δυσκοιλιότητα;
 • επιθέσεις ναυτίας.

Ωστόσο, για να βεβαιωθείτε ότι τα ελμίνθια υπάρχουν στο σώμα, πρέπει να γίνει εξέταση. Βοηθά στον εντοπισμό σκουληκιών στα κόπρανα ή συγκεκριμένων αντισωμάτων στο αίμα.

Τα συμπτώματα είναι χειρότερα εάν δεν υπάρχει έγκαιρη θεραπεία. Ανάλογα με το ποια σκουλήκια κυριαρχούν στο σώμα, οι θέσεις συσσώρευσης διαφέρουν στα σημεία της νόσου. Η χολτάση εμφανίζεται όταν οι αγωγοί εμποδίζονται από παράσιτα. Ένα άτομο αισθάνεται βαρύτητα και πόνο στο σωστό υποχονδρίου, πικρία στο στόμα. Περιοδικά βασανίζεται από ναυτία και δυσκοιλιότητα.

Πολλά σκουλήκια εκκρίνουν ουσίες που ερεθίζουν τα εντερικά τοιχώματα - εμφανίζεται διάρροια, στην οποία τα κόπρανα είναι υδαρή και αφρώδη. Επιπρόσθετα, ο ασθενής έχει αυξημένη παραγωγή αερίου, έντονο θόρυβο στην κοιλιά, πόνο στον ομφαλό.

Τα σκουλήκια που βρίσκονται κάποτε μέσα στο ανθρώπινο σώμα μπορούν να μεταναστεύσουν. Η πρόοδός σας συνοδεύεται από έντονο πόνο. Τις περισσότερες φορές, ένας ασθενής με ελμινθίαση θα πιστεύει ότι έχει επιδείνωση της αρθρίτιδας. Στην πραγματικότητα, δυσάρεστες αισθήσεις με σκουλήκια είναι η αντίδραση του σώματος σε βλάβη ιστών.

Ένα άτομο βιώνει μια κατάσταση απάθειας, επιδείνωση της συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης. Αυτό συμβαίνει όταν τα παράσιτα υπάρχουν στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει προηγουμένως ασυνήθιστη αλλεργία, δυσανεξία στο σώμα ορισμένων προϊόντων. Τα σκουλήκια είναι ο ένοχος για δερματικά προβλήματα. Πιο συνηθισμένο:

 • ακμή, σπυράκια σε όλο το σώμα.
 • κνίδωση, νευροδερματίτιδα, έκζεμα;
 • Οι ρυτίδες σχηματίζονται πολύ νωρίς.
 • Τριχόπτωση, φαλακρά σημεία.

Συνήθως, ρινίτιδα, βρογχίτιδα, άσθμα και πνευμονία μπορεί να προκληθεί από τη μετανάστευση των σκουληκιών στην κυκλοφορία του αίματος. Μερικές φορές τα παράσιτα εγκαθίστανται στους πνεύμονες, γεννούν αυγά εκεί, τα οποία ωριμάζουν και αναπτύσσονται σε πλήρη άτομα. Σε ακτινογραφίες που λαμβάνονται μετά την τομογραφία, τα σκουλήκια μοιάζουν με εστιακό σκοτάδι στρογγυλού ή οβάλ σχήματος.

Η απελευθέρωση τοξικών αποβλήτων από ελμίνθους στην κυκλοφορία του αίματος οδηγεί σε καταγγελίες σχετικά με:

 • συνεχής φόβος, ευερεθιστότητα
 • κατάθλιψη;
 • αϋπνία.
Τύποι σκουληκιών

Τόσο η παχυσαρκία όσο και το λιπαρό είναι κοινά συμπτώματα σκουληκιών. Πεπτικά προβλήματα, δηλητηρίαση οδηγούν σε απώλεια όρεξης. Ένα άτομο χάνει σωματικό βάρος. Η παρατεταμένη παρουσία παρασίτων είναι ο λόγος για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη συνεχή αίσθηση της πείνας. Σε κυτταρικό επίπεδο, υπάρχει έλλειψη θρεπτικών ουσιών, η οποία αντισταθμίζεται από τη συσσώρευση λιπώδους ιστού.

Θεραπεία φαρμάκων

Δεν συνιστάται η θεραπεία της ελμινθίαση χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό για διάφορους λόγους. Το πρώτο είναι ότι δεν είναι πάντα δυνατό να εντοπιστούν τα παράσιτα, ακόμη και αν τα κόπρανα έχουν περάσει για ανάλυση αρκετές φορές. Για να προσδιορίσετε ακριβώς τι είδους σκουλήκια έχουν εγκατασταθεί σε ένα άτομο, πρέπει να πραγματοποιήσετε μια πιο λεπτομερή μελέτη, όπως:

 • γενική εξέταση αίματος με τύπους leuco;
 • βιοχημική εξέταση αίματος (εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας);
 • Ανάλυση περιττωμάτων και πρωκτικής βλέννας.

Μερικές φορές η χολή, τα πτύελα και οι μικρές περιοχές του δέρματος πρέπει να εξεταστούν για να εντοπιστούν τα σκουλήκια που έχουν εισβάλει στο σώμα.

Η αυτοθεραπεία των σκουληκιών σε ενήλικες ή παιδιά είναι μια αμφίβολη υπόθεση. Τα φαρμακολογικά παρασκευάσματα είναι αρκετά τοξικά. Ταυτόχρονα, πολλά από αυτά έχουν δράση εναντίον ενός συγκεκριμένου είδους χωρίς να επηρεάζουν άλλα.

Εάν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, εντοπίστηκαν σκουλήκια στα κόπρανα ενός ατόμου ή η παρουσία παρασίτων επιβεβαιώθηκε με άλλες διαγνωστικές διαδικασίες, τότε ο γιατρός μολυσματικών ασθενειών θα επιλέξει το πιο αποτελεσματικό φάρμακο. Ο γιατρός που συνταγογραφεί τα χάπια πρέπει να υποδεικνύει με ακρίβεια πόσο συχνά πρέπει να λαμβάνεται το φάρμακο και τη δόση του με βάση το βάρος του ασθενούς. Η θεραπεία των σκουληκιών πραγματοποιείται:

 • albendazole;
 • paraziquantel;
 • medamin;
 • mebendazole;
 • Πιραντέλ.

Η διαδικασία για την εξάλειψη των σκουληκιών συμπληρώνεται από φάρμακα που απομακρύνουν τη δηλητηρίαση (ροφητικά), αντιαλλεργικά φάρμακα και βιταμίνες.

Προληπτικά μέτρα

Επειδή τα σκουλήκια μπορούν να μεταδοθούν πολύ εύκολα από ζώα ή από μολυσμένο άτομο, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η εμφάνισή τους. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να τηρείτε αυστηρά την υγιεινή. Ένας σημαντικός παράγοντας προστασίας έναντι των σκουληκιών είναι η σωστή προετοιμασία των προϊόντων από τα οποία παρασκευάζεται τροφή.

Οι γιατροί προτείνουν μια ετήσια προφυλακτική διαδικασία για τον καθαρισμό σκουληκιών την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα λοίμωξης σε ένα άτομο. Για να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητά του, επιτυγχάνεται όταν όλα τα μέλη της οικογένειας λαμβάνουν το φάρμακο που συνιστά ο γιατρός. Τα περισσότερα παράσιτα είναι τόσο μικρά που όταν εξετάζετε κόπρανα, ένα άλλο βιοϋλικό, το μόνο που μπορείτε να δείτε είναι μια φωτογραφία των αυγών ορισμένων σκουληκιών, που λαμβάνονται με ένα ισχυρό μικροσκόπιο.