Παράσιτα στο στομάχι: συμπτώματα και θεραπεία

Τα ελμίνθια είναι παρασιτικά σκουλήκια. Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποιούν ενδιάμεσους και κύριους ξενιστές, τρέφονται με κύτταρα ή ιστούς και απορροφούν θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που εισέρχονται στο σώμα για τον ξενιστή. Τα σκουλήκια στο ανθρώπινο στομάχι, καθώς και στα έντερα ή σε άλλες δομές ιστών δηλητηριάζουν το σώμα με τοξικές ουσίες κατά τη διάρκεια της ζωτικής τους δραστηριότητας.

Τύποι παρασίτων που εισέρχονται στο σώμα μέσω του στομάχου

Οποιοσδήποτε τύπος παρασίτου μπορεί να αναπτυχθεί στο εγγενές τμήμα του ανθρώπινου σώματος, όπου δημιουργούνται οι καλύτερες συνθήκες για την αναπαραγωγή και τη διατροφή του. Ορισμένοι τύποι παρασίτων μπορούν να μετακινηθούν από όργανο σε όργανο σε όλο το σώμα. Η μόλυνση από παράσιτο εμφανίζεται με πολλούς τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα είναι μέσω της διατροφής. Τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής - πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό και χειρισμός των τροφίμων προσεκτικά.

Τα παράσιτα δεν ζουν πολύ στο ανθρώπινο στομάχι λόγω της δράσης του υδροχλωρικού οξέος στη μεμβράνη τους. Οι πιο συνηθισμένοι ξένοι μικροοργανισμοί που παρασιτίζουν το ανθρώπινο σώμα είναι:

  Τι παράσιτα μπορούν να ζήσουν στο ανθρώπινο στομάχι
 • Ascaris- έχουν την ικανότητα να κινούνται μέσω των αγωγών του ήπατος και των πνευμόνων και να διεισδύουν στα έντερα. Στο λεπτό έντερο, οι σκουλήκια αναπτύσσονται σε σεξουαλικά ώριμα άτομα.
 • Σχιστοσώματα- σε προχωρημένες περιπτώσεις, επηρεάζει τον ηπατικό ιστό και προκαλεί την ανάπτυξη ογκολογικών παθήσεων και δυστροφίας του ηπατοβολικού συστήματος.
 • Hookworms- προκαλούν διαταραχές στο πεπτικό σύστημα. Το πιο επικίνδυνο για το ανθρώπινο σώμα είναι οι αγκυλόστολοι και οι νεοσσοί. Εντοπισμός παρασίτων κυρίως στην περιοχή του δωδεκαδακτύλου. Τα αγκίστρι δεν μπορούν να εισέλθουν μόνο στο ανθρώπινο σώμα μέσω του στομάχου. Τα παράσιτα μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις με τη μορφή κνησμού, καύσου και ερυθρότητας.
 • Τοξόπλασμα- τα απλούστερα παράσιτα που επηρεάζουν συχνά το ανθρώπινο σώμα. Η ασθένεια προχωρά αρκετά εύκολα, συχνά ανεπαίσθητα στους ανθρώπους. Σοβαρές συνέπειες για το σώμα προκύπτουν μόνο με σοβαρά εξασθενημένη ανοσία.
 • Ευρεία ταινία σκουλήκι- βρίσκεται στο μικρό μέρος του ανθρώπινου εντέρου. Μπορεί να έχει μήκος αρκετά μέτρα. Το παράσιτο οδηγεί σε έλλειψη κυανοκοβαλαμίνης (βιταμίνη Β12) και φολικού οξέος στο σώμα. Οι τοξικές αλλεργικές αντιδράσεις του σώματος δεν μπορούν να αποκλειστούν. Η μόλυνση εμφανίζεται όταν τρώτε ψάρια που έχουν προσβληθεί από προνύμφες.
 • Ταινία με βόειο κρέαςείναι ένα σκουλήκι που προκαλεί την ανάπτυξη μιας ασθένειας όπως η τενιαρινακίση. Το παράσιτο της ταινίας του βοείου κρέατος εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της τροφής και διέρχεται από το στομάχι, όπου αφαιρεί τη μεμβράνη υπό τη δράση του γαστρικού χυμού. Τα απορροφητικά του απελευθερώνονται και το παράσιτο μπορεί εύκολα να προσκολληθεί στους βλεννογόνους του λεπτού εντέρου. Τα σημάδια μιας ταινίας βοείου κρέατος στο σώμα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, ναυτία και έκρηξη του περιεχομένου του στομάχου. Ο ασθενής χάνει την όρεξη, μπορεί να υποφέρει από δυσπεπτικές διαταραχές (π. χ. ρέψιμο). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση με την αλυσίδα του βοείου κρέατος είναι η εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα με τη μορφή κνίδωσης.
 • Τύποι παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα
 • Η χοιρινή ταινία ταινίαςείναι ένα σκουλήκι μεγέθους έως 10 μέτρων. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκουλήκια που μολύνουν το ανθρώπινο σώμα. Όταν περνούν από το στομάχι, τα αυγά του παρασίτου χάνουν το κέλυφος τους λόγω της δράσης του υδροχλωρικού οξέος. Οι προνύμφες που αναδύονται από το αυγό εξαπλώνονται σε όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος και προκαλούν την ανάπτυξη κυστικέρκωσης. Η κυστικέρκωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νευρικό σύστημα.
 • Το Vlasoglavείναι ένα στρογγυλό σκουλήκι που προκαλεί την ασθένεια τριχοκεφαλία. Τα συμπτώματα της εισβολής μπορεί να απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε πολύπλοκες περιπτώσεις, σημεία ελκώδους κολίτιδας ή νόσου του Crohn μπορεί να εμφανιστούν όταν το παράσιτο είναι μεγάλο. Το άτομο έχει πόνο στο στομάχι, η όρεξη μειώνεται και τα κόπρανα τρέχουν. Υπάρχουν ραβδώσεις αίματος και βλέννας στα κόπρανα.

Συμπτώματα παρασίτων και σκουληκιών στο γαστρεντερικό σωλήνα

Οι εξωγήινοι οργανισμοί που οδηγούν σε έναν παρασιτικό τρόπο ζωής στο σώμα του ξενιστή τους διαταράσσουν τη λειτουργία πολλών οργάνων, προκαλούν φλεγμονώδεις διεργασίες και καταστρέφουν σοβαρά τον ιστό του σώματος.

Τα παρασιτικά άτομα στον εντερικό σωλήνα χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά από τρόφιμα που προορίζονται για τον ξενιστή για την ανάπτυξη και αναπαραγωγή τους. Οι συνέπειες για τον άνθρωπο είναι λυπηρές. Το σώμα πάσχει από σοβαρή έλλειψη ιχνοστοιχείων και συμπλοκών βιταμινών.

Οι παιδικοί οργανισμοί διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στο πλαίσιο της σοβαρής ελμινθίαση, οι διαδικασίες ανάπτυξης και η φυσιολογική ανάπτυξη διαταράσσονται σοβαρά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Οι Helminths έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται τέλεια και να ζουν στο σώμα του οικοδεσπότη για δεκαετίες. Τα αυγά ελμινθίου έχουν έντονη αντίσταση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στην πεπτική οδό, διάφοροι τύποι ελμινθίαση μπορούν να διαταράξουν την πεπτική διαδικασία απελευθερώνοντας ορισμένες τοξικές ουσίες για την προστασία τους και απενεργοποιώντας την ενζυματική δραστηριότητα. Η ελμινθίαση μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα και άλλες δυσπεπτικές διαταραχές.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης από παράσιτα μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από την άποψη των εκδηλώσεών τους. Στη συντριπτική πλειονότητα των κλινικών περιπτώσεων, παρατηρείται δυσφορία και επώδυνες αισθήσεις στη θέση των παρασίτων. Τα Helminths, των οποίων ο βιότοπος είναι το δέρμα, βλάπτουν το χόριο, το οποίο οδηγεί σε αλλεργικές αντιδράσεις. Τα παράσιτα που βρίσκονται στις δομές των πνευμόνων μπορούν να προκαλέσουν ενοχλητικό βήχα ή δύσπνοια. Τα συμπτώματα των ταινιών νάνος εκδηλώνονται σε αδυναμία του σώματος, διαταραχές μνήμης, κοιλιακό άλγος και πονοκεφάλους. Μερικές φορές διαγνώζεται ναυτία και συνεχής έμετος, όπως έλκος στομάχου.

Διαταραχές στα κόπρανα, κακή αναπνοή, εντερικός πόνος ή διαταραχές της πεπτικής διαδικασίας σχετίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις με τη δράση των παρασίτων στην πεπτική οδό.

Η επίδραση ξένων μικροοργανισμών στο ανθρώπινο σώμα συνολικά οδηγεί στα ακόλουθα συμπτώματα:

 • αυξημένη αδυναμία;
 • κρίσεις κεφαλαλγίας.
 • αϋπνία;
 • μετεωρισμός;
 • εξανθήματα και φαγούρα στο δέρμα αλλεργικής φύσης.
 • επιθέσεις βρογχικού άσθματος.

Επιπλέον, η συνολική αντίσταση του σώματος μειώνεται στο πλαίσιο αλλαγών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στα μικρά παιδιά, η ελμινθίαση εκδηλώνεται με καθυστέρηση στη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη.

Διάγνωση

Το Diagnostics συνδυάζει μελέτες για τον εντοπισμό προνυμφών ή αυγών σκουληκιών.

Τα βιολογικά υλικά για τη διάγνωση είναι:

 • κόπρανα;
 • ούρα;
 • πτύελα;
 • περιεχόμενο του δωδεκαδακτύλου;
 • έκκριση χολικού αγωγού;
 • ορθικές γρατσουνιές;
 • επίχρισμα από τον περινιακό χώρο;
 • μυϊκές ίνες;
 • αίμα.

Λόγω του γεγονότος ότι τα ελμίνθια και τα σωματίδια τους ανιχνεύονται μακροσκοπικά, τα αυγά και οι προνύμφες μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με εργαστηριακές δοκιμές με μικροσκόπιο.

Η οξεία φάση της ελμινθίασης που προκαλείται από παράσιτα σε ιστούς ή από προνύμφες παρασιτικών μορφών τοξοκαριάσης, τριχίνωσης, κυτοκκερίωσης, τριχοκεφαλλώσης, συνεπάγεται τη χρήση ορολογικών δειγμάτων όπως:

 • RSK- αντίδραση διόρθωσης συμπληρώματος.
 • ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ- έμμεση συγκόλληση.
 • ELISA- ανάλυση ανοσοφθορισμού.
 • AHL- συγκόλληση λύσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ελμινθίασης, μια αξιόπιστη διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων υπερήχων, υπολογιστικής τομογραφίας, ακτινογραφίας και ενδοβιοψίας.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την ελμινθίαση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Η επιστήμη γνωρίζει περισσότερους από 300 όλους τους τύπους ελμινθίαση, αλλά τα κύρια παράσιτα που προκαλούν αλλαγές και συστηματική δηλητηρίαση είναι οι σκουλήκια και οι σκουλήκια. Συνήθως χωρίζονται σε εντερικά και μη εντερικά. Κατά τη συνταγογράφηση θεραπευτικών μέτρων, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που αφορούν μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία ελμινθών που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Για να απαλλαγείτε από τα ελμίνθια, ένας ειδικός συνταγογραφεί ένα ολόκληρο θεραπευτικό σχήμα και είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι παράγοντες της συχνότητας μόλυνσης ορισμένων οργάνων, της έντασης της λοίμωξης, του βαθμού δηλητηρίασης και της διάρκειας των ελμινθών. Αυτό θα σας επιτρέψει να συνταγογραφήσετε τα πιο αποτελεσματικά μέσα.

Φάρμακα

Για την καταπολέμηση του διαγνωσμένου τύπου ελμινθών, αναπτύσσεται ένα μεμονωμένο σχήμα θεραπείας. Ο ειδικός θα συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ασθενούς.

Λαϊκές θεραπείες

Η παραδοσιακή ιατρική μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των παρασίτων στο σπίτι.

Για τη θεραπεία της ελμινθίαση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες συνταγές:

 • ταξιανθίες σπόρων σκουληκιών,πρέπει να αλεσθούν και να αναμειχθούν με μέλι. Πάρτε το φάρμακο για 3 συνεχόμενες ημέρες, 3 φορές την ημέρα, 1 κουταλάκι του γλυκού. Αποτελεσματικό για ασκηρίαση.
 • Η έγχυση πικρού ξύλου αψιθιάςπαρασκευάζεται ως εξής: αλέστε το γρασίδι, ρίξτε βραστό νερό πάνω του και αφήστε το να βράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί, φιλτράρετε την έγχυση και πίνετε τρεις φορές την ημέρα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι έως 3 εβδομάδες. Αποτελεσματικό για την ασκίαση και την εντεροβίαση.
 • σπόροι κολοκύθας.Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά, αποξηραμένα ή ως σκόνη. Η σκόνη αναμιγνύεται με μέλι και το φάρμακο λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Αντίγραφα με ταινίες. Μπορείτε να κάνετε ένα αφέψημα από σπόρους κολοκύθας. Μια λίβρα σπόρων συνθλίβεται σε κονίαμα, χύνεται με 1, 5 λίτρα ζεστού νερού και τοποθετείται σε υδατόλουτρο. Δεν είναι απαραίτητο να βράσει. Πιείτε το ζωμό με άδειο στομάχι.
 • Έγχυση φλούδας ροδιούΑποξηραμένα και ψιλοκομμένα φλούδια ροδιού, ρίχνουμε βραστό νερό, αφήνουμε να κρυώσει και πάρουμε 1 κουταλάκι του γλυκού 3-4 φορές την ημέρα. Η πορεία της θεραπείας είναι 7 ημέρες.

Προληπτικά μέτρα

Εάν δεν τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής, τότε τα παράσιτα πρέπει να απομακρύνονται συνεχώς από το σώμα, γεγονός που έχει επιζήμια επίδραση στην κατάσταση ολόκληρου του σώματος.

Για λόγους πρόληψης, είναι σημαντικό να τηρείτε τα ακόλουθα σημεία των βασικών κανόνων υγιεινής:

 • Αποφύγετε τη στενή επαφή με ζώα.
 • Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά - τα πλένετε κάθε φορά που πηγαίνετε έξω.
 • Είναι σημαντικό να διατηρείτε την καθαριότητα στο σαλόνι, τον υγρό καθαρισμό και το πλύσιμο των πιάτων με απορρυπαντικά.
 • Εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, συνιστάται να πλένετε τα παιδικά παιχνίδια με σαπούνι, ειδικά μετά από μια βόλτα.
 • Πλύνετε τα λαχανικά και τα φρούτα με τρεχούμενο νερό, κατά προτίμηση ζεστό ή ακόμη και ζεστό, καθώς τα αυγά των σκουληκιών έχουν κολλώδη ουσία που τους εμποδίζει να ξεφλουδίσουν από την επιφάνεια.
 • τρώτε κρέας και προϊόντα ψαριών μόνο μετά από προκαταρκτική θερμική επεξεργασία.
 • πιείτε καθαρό νερό, αποφύγετε το νερό της βρύσης καθώς μπορεί να περιέχει λάμπλια και σχιστόσωμα

Οι ελμινθίαση δεν προκαλούν μόνο δυσφορία, αλλά προκαλούν επίσης σημαντική ζημιά στο ανθρώπινο σώμα. Οι παραμελημένες περιπτώσεις βλάβης ελμινθών οδηγούν σε λειτουργικές διαταραχές ολόκληρου του οργανισμού. Είναι σημαντικό να ληφθούν εγκαίρως προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η μόλυνση.