ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

τι δοκιμές πρέπει να κάνετε για παράσιτα

Οι παρασιτικές ασθένειες είναι μια μεγάλη ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από ελμίνθους, ορισμένα αρθρόποδα και πρωτόζωα.

Παρά τα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής και της ανεπτυγμένης υγιεινής, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τουλάχιστον το 90% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυτές τις παθολογίες τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Πώς να υποπτευθείτε μια ασθένεια και ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για τα παράσιτα, διαβάστε αυτό το άρθρο

Τύποι παρασίτων

Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που επιβιώνουν λόγω της ζωτικής δραστηριότητας των ζωντανών όντων. Εγκαθίστανται στο ανθρώπινο σώμα κατά την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή τους και οδηγούν σε έλλειψη ιχνοστοιχείων, βιταμινών, πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών ουσιών. Μπορούν να οδηγήσουν σε υποτροπές και επιδείξεις χρόνιων παθολογιών και ακόμη και να προκαλέσουν βλάβη στα εσωτερικά όργανα.

Υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι παρασίτων που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο:

 • πρωτόζωα (amoeba, lamblia);
 • παθογόνοι μικροοργανισμοί (χλαμύδια, μυκόπλασμα και άλλα);
 • helminths (σκουλήκια, σκουλήκια, σκουλήκια βοδινού και χοιρινού κρέατος κ. λπ. ) ·
 • παρασιτικά αρθρόποδα (ακάρεα ψώρα, demodex).

Το κύριο χαρακτηριστικό των παθολογιών που προκαλούν είναι μια ασυμπτωματική μακροχρόνια πορεία ή μια πορεία με μικρά συμπτώματα. Τα παράσιτα κρύβουν επιδέξια την ύπαρξή τους και προσπαθούν να «συμπιέσουν τα πάντα από το σώμα του ξενιστή» έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματά του και το όργανο ή ο ιστός καταστραφεί σοβαρά.

Συμπτώματα παρασιτικών ασθενειών

Οι παρασιτικές παθολογίες συνήθως σημαίνουν ελμινθίαση - ασθένειες που προκαλούνται από την παρουσία σκουληκιών στο σώμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζονται σε παιδιά, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν σε ενήλικες εάν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση, δεν εκδηλώνονται με κανέναν τρόπο ή συνοδεύονται από λεπτά συμπτώματα που συχνά αφήνονται χωρίς επίβλεψη.

πώς να εξεταστούν για παράσιτα

Κάθε ασθένεια χαρακτηρίζεται από ορισμένα χαρακτηριστικά, αλλά υπάρχουν επίσης κοινά συμπτώματα:

 • Πονοκέφαλος, ζάλη, αυξημένη αδυναμία και κόπωση. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι το αποτέλεσμα της δηλητηρίασης από τη δηλητηρίαση από τα απόβλητα των παρασίτων.
 • Επιδείνωση του βρογχικού άσθματος και αλλεργική ρινίτιδα, δερματίτιδα, κνίδωση. Προκύπτουν από υπερευαισθησία στα ελμινθικά κύτταρα και τα προϊόντα απέκκρισής τους.
 • Διαταραχή του πεπτικού συστήματος (κοιλιακός πόνος, ναυτία, έμετος, καούρα, δυσκοιλιότητα και διάρροια). Ελμινθές που παρασιτίζουν τον εντερικό αυλό οδηγούν σε φλεγμονή και εντερική απόφραξη λόγω απόφραξης του εντερικού αυλού.
 • αναιμία, ανεπάρκεια βιταμινών, απώλεια βάρους. Εμφανίζεται λόγω έλλειψης πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών, μείωση της παραγωγής ορμονών.
 • Διαταραχές ύπνου, χρόνια κόπωση, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, μυϊκός πόνος και πόνος στις αρθρώσεις.

Η ανίχνευση των περισσότερων τύπων ελμινθών απαιτεί ανάλυση κοπράνων ή αιμοδοσία για την παρουσία συγκεκριμένων αντισωμάτων. Μπορείτε να σπουδάσετε στην κλινική όπου ζείτε, κατά την είσοδο στο νοσοκομείο ή σε ένα από τα ιδιωτικά εργαστήρια. Ορισμένα ιατρικά κέντρα προσφέρουν μια προηγμένη εξέταση που μπορεί να διαγνώσει την παρουσία ή την απουσία πολλαπλών τύπων παρασίτων στο σώμα ταυτόχρονα.

Δοκιμές παρασίτων

Αποτελέσματα δοκιμής για παράσιτα

Ο θεράπων ιατρός ενημερώνει σχετικά με τις εξετάσεις που πρέπει να διεξαχθούν εάν υπάρχει υποψία παρασιτικής νόσου βάσει καταγγελιών, αναμνηστικών και κλινικών εκδηλώσεων της νόσου.

Η διάγνωση ξεκινά με έναν πλήρη αριθμό αίματος. Οι πιο τυπικές αλλαγές στην ελμινθίαση είναι:

 1. Μείωση του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης και μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων (που οφείλεται στην έλλειψη πρωτεϊνών και σιδήρου).
 2. Αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, επιτάχυνση του ESR (αυτά είναι σημάδια φλεγμονής των εσωτερικών οργάνων, ειδικά του γαστρεντερικού σωλήνα).
 3. Αύξηση των ηωσινοφίλων (χαρακτηριστικό σύμπτωμα αλλεργίας που εμφανίζεται ως απόκριση στις ερεθιστικές επιπτώσεις των απορριμμάτων ελμινθών).

Για μια πιο ακριβή διάγνωση, χρησιμοποιείται μια ανάλυση κοπράνων για αυγά σκουληκιών και γρατσουνιές. Κατά την εξέταση των περιττωμάτων, μπορούν να ανιχνευθούν οι αιτιολογικοί παράγοντες της εντεροβιασίας, της ασκορίασης, της υμενολιπεδόζης και της παρουσίας πρωτοζωικών μικροοργανισμών (λάμπλια).

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι σε μία μελέτη, η πιθανότητα ανίχνευσης αυγών σκουληκιών στα κόπρανα είναι 30%. Προκειμένου να αποσαφηνιστεί η διάγνωση με το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα, η μελέτη διεξάγεται συνεπώς δύο φορές με ένα διάστημα 2-4 ημερών.

Για να βελτιώσετε την ακρίβεια της μελέτης, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε προσεκτικά την παράδοση περιττωμάτων για ανάλυση. Συλλέξτε βιολογικό υλικό μόνο σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που διατίθεται στο φαρμακείο. Λίγες μέρες πριν από την ανάλυση, θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε χρωματιστά προϊόντα (τεύτλα, κόκκινα μούρα, εξωτικά φρούτα, γλυκά και ποτά με βαφές), να αποφεύγετε τη χρήση καθαρτικών, καθώς και πρωκτικά υπόθετα.

Immunoassay

Η ανάλυση ELISA σε ενήλικες και παιδιά μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα ως απόκριση στην παρουσία ξένων αντικειμένων. Για το σκοπό αυτό, το αίμα λαμβάνεται από μια φλέβα στην οποία, κάτω από εργαστηριακές συνθήκες, μπορούν να ανιχνευθούν συγκεκριμένα αντισώματα IgG κατά λάμπλια, Trichomonas, χοιρινό και βόειο κρέας, Trichinella, Echinococcus, Toxocara, roundworm και pinworm. Με τη βοήθεια αυτής της μελέτης, είναι δυνατόν να αποδειχθεί η παρουσία σχεδόν όλων των παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα.

Η προετοιμασία για έρευνα δεν είναι δύσκολη. Η ανάλυση πρέπει να πραγματοποιηθεί το πρωί μετά από 8-10 ώρες νηστείας με άδειο στομάχι. Την παραμονή της μελέτης, συνιστάται να μην παίρνετε αντιβακτηριακούς παράγοντες και αντιισταμινικά και να μην τρώτε τροφικά αλλεργιογόνα (μέλι, θαλασσινά, εξωτικά φρούτα και κόκκινα μούρα, ξηροί καρποί). Οι ειδικοί προτείνουν να χαλαρώσετε στην αίθουσα αναμονής του εργαστηρίου για 10-15 λεπτά αμέσως πριν δωρίσετε αίμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι γνωστά μετά από 1-2 ημέρες. Αυτές οι μελέτες διεξάγονται τόσο ως κύρια διάγνωση όσο και ως έλεγχος της συνεχιζόμενης θεραπείας.

Η έγκαιρη ανίχνευση και η σύγχρονη αποτελεσματική θεραπεία των παρασιτικών ασθενειών βοηθούν στην αποφυγή επιπλοκών που είναι επικίνδυνες για την υγεία.